مطالب برگزیده

بازگشت دوباره به “تروییکا” (۳)بازگشت دوباره به “تروییکا” (۳)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۲)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۱)
  • چگونه با گذشت ۴۰ سال، جوان بمانیم؟
  • یک نکته از این معنی؛ فاضـــلابِ آمَدنیـــوز!
  • قصه هایِ یک روحانیِ خسته!
  • بلاهای اجتماعی تلگرامـ!
  • نقد سخنرانی های آقامیری (۱)
  • کج فهمی های یک نایب اول!
آرشیو

آخرین مطالب

تأملی در فتوای ترک حجاب آیت الله مکارم شیرازی

تأملی در فتوای ترک حجاب آیت الله مکارم شیرازی

ارسال در ۱۸ تیر ۹۵ - بازدید: 1,750 مشاهده

درباره فتوای جدید آیت الله مکارم شیرازی توجیه دفتر آقای مکارم درباره ی فتوا به هیچ وجه قابل قبول نیست. بعضی از آقایان نیر با تمسک به احکام ثانویه، ترک حجاب در شرط موجود...

درباره فتوای جدید آیت الله مکارم شیرازی

توجیه دفتر آقای مکارم درباره ی فتوا به هیچ وجه قابل قبول نیست. بعضی از آقایان نیر با تمسک به احکام ثانویه، ترک حجاب در شرط موجود در فتوا را با حکم اکل میته قیاس کرده اند که صددرصد این قیاس غلط است.

چند نکته:

۱ : دفتر آقای مکارم تاکید کرده است: «هر حکمی در مقام ضرورت استثناء دارد»؛ درباره ی حجاب اما سوال این است که چه کسی اثبات کرده است برداشتن حجاب در این مورد ضرورت دارد؟ دین ؟ عرف؟ قوانین خاص یک دانشگاه؟ اگر فردا گفتند که پوشش دامن تا بالای زانو برای حضور در دانشگاه لازم است و بدون آن اجازه ی تحصیل داده نمی شود، می خواهند فتوا بدهند که پوشش دستوری خاص دانشگاه رعایت بشود؟! بعلاوه اینکه ضرورت ترک حجاب در فلان دانشگاه خارجی را با چه ادله ای می توان اثبات کرد؟

۲: گفته اند: «اگر دختران مسلمان دروس عالی نخوانند، افراد بی بند و بار پست های مهم را اشغال کنند»؛ آیا یقینی وجود دارد که دختر مسلمان اگر درس بخواند حتما در مشاغل مهم به کار گرفته می شود که اجازه ی ترک حجاب داده شده است؟ فکر می کنم هیچ کس نمی تواند چنین مطلبی را یقینا بیان کند!

۳: با این فرض که خانم ها در وقت تحصیل در دانشگاه، حجاب شان را برداشتند. اگر در هنگام اشتغال هم شرط شد که باید بدون حجاب باشند باز هم بانوان در محل کار بی حجاب باشند؟!

۴: حکم حلال بودن خوردن گوشت حیوان مرده و حیوان حرام گوشت، زمانی است که انسان به یقین برسد برای زنده ماندن، تنها راه باقی مانده استفاده از گوشت مرده یا حرام است. چگونه می توان حکم حجاب را با زنده ماندن قیاس کرد وقتی در هر صورتی (به نص صریح قرآن) رعایت حجاب واجب است اما در هر صورتی خوردن گوشت حرام واجب نیست و فقط در وقت ضرورت خوردنش جایز است؟!

۵: دستور صریح قرآن این است که حجاب در همه حال باید رعایت بشود: ولیضربن بخمرهن علی جیوبهن؛ باید روسری های خود را بر سینه ی خود اندازند[تا گردن و سینه با آن پوشانده شود]. سوره ی نور آیه ۳۱٫ آیت الله مکارم در تفسیر نمونه ذیل این آیه می گویند: «چه کسی گفته است حجاب اسلامی زن را منزوی و از صحنه ی اجتماع دور می کند؟ اگر در گذشته لازم بود ما زحمت استدلال در این موضوع را بر خود هموار سازیم امروز بعد از انقلاب اسلامی هیچ نیازی به استدلال نیست. زیرا با چشم خود گروه گروه زنانی را می بینیم که با داشتن حجاب اسلامی در همه جا حاضرند، در اداره ها، در رادیو و تلویزیون، در بیمارستان… در دانشگاه و … . وضع موجود پاسخ دندان شکنی برای همه ایرادها به حجاب است و فلاسفه گفته اند بهترین دلیل بر امکان چیزی وقوع آن است و این عیانی است که نیاز به بیان ندارد.» تفسیر نمونه، ج ۱۴، ص ۴۴۷٫ آیا نظر آیت الله مکارم درباره ی حجاب تغییر کرده است؟

۶: این فتوا برخلاف دستور صریح قرآن و سنت است. در روایتی آمده که حفص ابن البختری از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که فرمود: «سزاوار نیست برای زن [مسلمان] که در برابر یهود و نصاری برهنه شود، چون می روند و نزد شوهران خود تعریف می کنند.» نورالثقلین، ج ۳، ص ۵۹۳

۷٫ در تعریف «اضطرار» در متون فقهی آمده است: مکلف گاهی در شرایطی قرار می گیرد که ناگزیر باید مرتکب حرام گردد و إلا حرامی بزرگ تر مرتکب، یا واجبی از او فوت می شود. مثلا غذای حلال برای شخص گرسنه ی در معرض هلاکت پیدا نمی شود؛ در اینجا شخص گرسنه می تواند به قدری که از گرسنگی نجات پیدا کند، از گوشت حرام تناول کند.

✔️بنابر توضیح این قاعده ی فقهی، ترک حجاب بخاطر تحصیل در دانشگاه، به هیچ وجه نمی تواند مشمول قاعده اضطرار بشود. نه تحصیل واجب است، که با ترک آن انسان مرتکب ترک واجب بشود و نه با عدم ترک حجاب در هنگام تحصیل، انسان دچار گناه کبیره شده است!

۸: قاعده ی دیگری در فقه داریم با عنوان «ضرورت». طبق این قاعده هر امر محظوری (=حرام) هر گاه انجامش ضرورت پیدا کند، مباح خواهد شد. منظور از ضرورت، احتیاج شدید به گونه ای است که اگر آن امر محظور انجام نشود، حرامی بزرگ تر انجام و یا واجبی بزرگ تر فوت می شود. مثلا وقتی برای شخص تشنه که در معرض مرگ است هیچ مایعی پیدا نمی شود، خوردن شراب برای آن شخص مباح است.

✔️ بنابر قاعده ی ضرورت هم نمی توان توجیهی برای ترک حجاب عنوان کرد.

۹: اضطرار و ضرورت ضوابطی دارند که با بررسی دو بخش از این ضوابط باز هم به این نکته می رسیم که ترک حجاب برای تحصیل در دانشگاه، به هیچ وجه در دایره ی ضرورت قرار نمی گیرد.

الف: ضرورت باید بالفعل باشد نه بالقوه؛ مثلا ترس از مرگ یا از بین رفتن مال محقق شده باشد و ظن غالب داشته باشیم که یک خطر حقیقی یکی از ضروریات پنج گانه ی شریعت (دین، نفس، عقل، عرض، مال) را تهدید می کند. در صورت عدم احساس خطر، مخالفت با حکم اصلی اعم از حرمت یا وجوب جائز نیست.

ب: مخالفت با اوامر و نواهی شرعی متعین باشد. یعنی راه دیگری برای دفع ضرر که مباح باشد وجود نداشته باشد.

۱۰: تشخیص مصداق برای موضوع فتوا بر عهده ی مکلف است و اگر فقیه در تعیین مصداق برای موضوع، در کار مکلف دخالت کند لزومی برای تبعیت وجود ندارد و حتی ممکن است تشخیص مصداق برای موضوع هم از جانب فقیه اشتباه صورت گرفته باشد. در همین موضوع آیت الله مکارم گفته اند اگر ضرورت شد حجاب را به قدر رفع ضرورت بردارید. حالا اینکه درس خواندن مصداق ضرورت هست یا نیست از حیطه ی نظر فقیه خارج است و به فهم عرف واگذار می شود.

آیت الله شبیری زنجانی درباره ی این موضوع گفته اند: اضطرار رافع حرمت و رافع وجوب است. مصادیق هم حتما جانی و مالی نیستند. البته مکلف نباید عمدا قدم در مسیری بگذارد که به اضطرار منجر گردد. در هر حال چنانچه برون رفت از وضعیت حرج یا اضطرار – خصوصا در مواردی که الزام ها و اجبارهای توهمی و غیرواقعی آنها را ایجاب کرده است- ممکن باشد نوبت به ترک واجب یا فعل حرام نمی رسد.

آیت الله نوری همدانی نیز گفته اند: حفظ حجاب واجب است و در مورد تحصیل در شرایط فعلی، ضرورتی برای ترک حجاب وجود ندارد.

رهبری نیز گفته اند: در هر صورت رعایت حجاب لازم است.

در پایان: بنده اصراری ندارم که آنچه می نویسم حتما درست است. اگر کسی بتواند سوالات و ابهامات را برای بنده روشن کند سپاسگزار هستم (البته با استدلال!)

پ.ن: بیانیه آیت الله مدرسی درباره ی این فتوای عجیب:

جوابیه مرجع عالیقدر حضرت آیه الله العظمى حاج سید عباس مدرسی یزدی در خصوص فتوای حضرت آیت الله  مکارم  در مورد  حجاب:

بسم الله الرحمن الرحیم
در فتوای بعضی بزرگان و مراجع دین اشتباه بزرگی رخ داده به ایشان اعلام می کنم شاید رفع اشتباه شود:

۱- بمقتضای آیه « جلابیبهنّ»احزاب۵۹ «وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ» نور۳۱ و غیر ذلک حجاب واجب شرعی مؤکد است و ضروری دین اسلام است.

۲- مگر درس خواندن دختران واجب است تا مزاحمت با این واجب بزرگ الهی کند- بلکه مستحب هم نیست مخصوصاً این دروس جدید؛ و مستحب درس دین و احکام قرآن است. بلکه اگر هم مستحب باشد از باب علم و صنعت با واجب بزرگ الهی تزاحم ندارد.

۳- مجرد اینکه لو سلّم افراد بی بند و بار و لا مذهب پست های مهم را اشغال می کنند- دختران مسلمان را بی بند و بار کنیم و حجاب را از سر آنها برداریم- که برگرداندن حجاب به آنها مشکل، بلکه محال است- و دخترهای دیگر مسلمانان به بهانه این فریب بخورند چون طبق شهوات نفسانیه است. چون چنین و چنان می شود.

۴- اما  ضرورت که فرمودید استثنائی است کدام است- اگر مانند  حفظ نفس محترمه قطعا واجب است و ضروری است اگر مراجعه به دکتر غیر هم جنس نکند خوف تلف نفس یا احتمال ضرر عضو باشد ضرورت مجوز است- یا مانند اکل میته در مخمصه که بدون خوردن آن می میرد – مقام ما که تلف نیست تا مجوز آن شود. درس خواندن خانمها است

۱- گفتیم لازم نیست تا مجوز شود
۲- وجه لزوم را بیان فرمائید
۳- و آیا تعیینی است این درس یا کفائی
۴- این درس را نخوانند خانه داری کنند، بروند مملکت دیگر، ممالک اسلامی که حجاب مراعات می شود (مگر مقام معظم رهبری نمیفرمایند دخترانتان را خارج نفرستید)

مگر خداوند نفرمود « إِنَّ أَرْضی واسِعَهٌ فَإِیَّایَ فَاعْبُدُونِ» عنکبوت ۵۶ درس منحصر به دختران نداریم چون درس را پسران بخوانند و با مراعات حجاب اسلامی یا با کمک گرفتن خانمان علاج کنند.

۵- بفرمائید ضرورت یعنی تهمت به اسلام گرائی (اخوان المسلمین) و مانند آن میزنند- هیچ علمی منحصر به یک مملکتی نیست این علوم و صنعت دنیا را فراگرفته اگر تمکن دارند به مملکتی که  حجاب آزاد است بروند- و اگر تمکن نیست واجب است که  ترک کنند و علوم قرآنی بخوانند-

والحاصل به هیچ وجه  مجوز ترک حجاب نیست چه رسد که به آن تعبیر الزام به ترک حجاب العیاذ بالله که مصداق حقیقی اشاعه فاحشه است که در قرآن می فرماید

« إِنَّ الَّذِینَ یُحِبُّونَ أَن تَشِیعَ الْفَاحِشَه » نور ۱۹ و در خاتمه ایشان را بر حذر  میکنم از امثال این فتاوی که خانم را با آرایش جایز است در منظر عمومی بیرون آید که مخالف صریح قرآن کریم است  «وَلا تَعاوَنوا عَلَى الإِثمِ وَالعُدوانِ» مائده۲ چه به معنای اعانت باشد یا دو طرفی باشد این اعانت است بر نظر حرام اجنبی به آن زن آرایش کرده. خداوند ما را از این لغزش ها حفظ کند.

والسلام
سید عباس مدرسی یزدی
۱۳۹۵ / ۴ / ۱۹ مطابق با ۳ شوال المکرم ۱۴۳۷

دیدگاه ها

22 نظر

0
  • بهترین ها
  • قدیمی ترین
  • جدیدترین ها
  • سلام، مهمان
  • مار
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۱۳:۵۸
    این که من مخالف حجاب اجباری هستم و این فتوا رو قدمی مثبت برای تثبیت دموکراسی و رفع این تبعیض میدونم و به احترام آیت الله مکارم شیرازی کلاه از سر بر میدارم یک طرف و این که نقد شما در کانتکست دین خوب بود و قشنگ، (و البته همسو با هدفی که من از فتوای آیت الله فهمیدم) یک طرف.
    0 0 • پاسخ دادن
  • خخخخخ
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۱۵:۳۸
    ببین متوجه نشدی بازم بخون:گاه پرسیده می‌شود که اگر حضور در همان مراکز آموزشی، مشروط به ارتکاب خلاف‌های روشن دیگر و یا تبری از قرآن و یا نبوت باشد، آیا حضرت آیت‌الله باز هم چنین مجوزی را صادر می‌کنند؟ به عبارتی گستره این تجویز تا کجاست؟ و ضرورت‌ها تا کجا می‌تواند احکام اولیه اسلام را مورد تاثیر قرار دهد ؟ پاسخ آن است که در فروض بالا حتما ایشان اجازه نمی‌دهند و ضرورت تحصیل را تا آنجا نمی‌دانند که عفت و پاکدامنی دختران آسیب ببیند و یا منجر به انکار ـ حتی ظاهری ـ قرآن و نبوت شود… بنابراین، نمی‌توان با صدور مجوز تنها برای رفع حجاب برای تحصیل آن هم در موارد بسیار ضروری توسط معظم له، این حکم را به سایر موارد تسری داد و آن را دستمایه‌ای برای هیاهو و جنجال آفرینی کرد. تشخیص اهم و مهم بر عهده فقیه است که هر موضوع تازه ای باید در معرض استفتای جدید قرار گیرد.
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۱۵:۴۱
      بنده متوجه شدم. پاسخش هم این است که وقتی شما برای تحصیل هنوز ضرورت را اثبات نکرده اید و با همین عدم اثبات ضرورت، اصرار دارید که حجاب برداشته شود تا فلان خانم تحصیل کند و به مدارج عالی برسد، خب در همان مدارج عالی هم که شما آن را مبنای ضرورت دانسته اید اگر ترک حجاب یک قانون باشد، آنجا نیز همین ضرورت صدق می کند!! پس تفاوتی بین تحصیل و اشتغال نیست و هر دو از نظر آیت الله مکارم منجر به ترک حجاب خواهد شد چون اگر فلان خانم در فلان کشور خارجی حجابش را برندارد نمی تواند تحصیل کند و اگر تحصیل نکند به مدارج عالی نمی رسد! اگر هم به مدارج عالی رسید و طبق همین فتوا، ضرورت بر ترک حجاب بود باز هم می تواند طبق همین فتوا حجاب را بردارد!! پس می بینید که کلاه شرعی بسیار جالبی ساخته شده است!!!!
      0 0 • پاسخ دادن
  • تفکر
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۷ در ۰۱:۴۹
    باسلام دونکته: 1-ابتدا باید دانست که تعیین ضرورت به عهده ی مرجع نیست بلکه به عهده ی مکلف است و فتوا چیزی خارج از یک حالت ضروری نبوده و چنانچه مکلف در این مورد مردد است حکم اصلی با قوت خودش جاری است و این نکته در مسئله اکل میت کاملا درک شده است. 2- حتی اگر مرجع دچار اشتباه شده باشد باید صبر نمود و با خود مرجع بحث و نقد انجام شود نه اینکه هنوز جوهر مطلب خشک نشده مساله رو به عوام مردم انتقال داد تا برداشت اشتباهی که شما کرده اید به مردم سرایت داده شود و مقدمه فتنه شوید که گناه و جرم بزرگی است.
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۷ در ۲۲:۳۷
      سلام علیکم تشکر از نظر شما 1. بله تعیین موضوع برای حکم به عهده ی مرجع نیست و در این مورد هم کاملا مشخص است که آیت الله مکارم موضوع و مصداق را تعیین کرده اند که طبق دلایل مختلف و با عنایت به تعریف ضرورت (در که در متن و نظرات شرح دادیم)، برای تحصیل ضرورتی نمی توان اثبات کرد. 2. با شخص مرجع که نمی توانیم ارتباط بگیریم مگر از طریق دفتر. از طریق دفتر هم ارتباط گرفتیم نهایتا نتوانستند ما را قانع کنند، بعد از حدود نیم ساعت صحبت کردن با عصبانیت گفتند: بیا برو با خود حضرت آقا صحبت کن خیلی گیری شما! و بعد هم تلفن را قطع کردند و هر چه تماس گرفتیم دیگر پاسخ ندادند! دوست عزیز، بزرگواری هیچ مرجع و فقیه عالی مقامی نمی تواند و نبایستی مانع از نقد (و نه تخریب) بشود. اگر این چنین باشد که ما باید به جای 14 معصوم هزاران فقیه مسلمان و شیعه را معصوم فرض نموده و نقد آنها را خطا و به قول جنابعالی فتنه انگیزی بدانیم! عنایت بفرمایید که درباره ی هیچ فتوا و حکمی تا به حال حقیر نظری نداده ام. آنچه که در این مطلب نیز بیان شده است سؤالاتی است که از پی این فتوا برای بنده ایجاد شده است. اگر پاسخ جنابعالی به این سؤالات این است که حقیر را متهم به فتنه انگیزی کنید مشکلی نیست، مختارید. اما اگر پاسخی دارید که بتواند هم به بنده و هم به سایر مخاطبان و مراجعان به این صفحه کمکی جهت روشن شدن موضوع بنماید، بنده سراپا گوش هستم و با دقت می خوانم و اگر قابل قبول باشد حتما می پذیرم. ضمن اینکه در مطلبی که حقیر نوشته ام کاملا عصابه دست از کلمات استفاده کرده ام تا مبادا شائبه ای درباره ی مرجعیت محترم از این مطلب برداشت بشود و مبادا احیانا بی احترامی به مرجعیت محترم صورت بپذیرد. با این فرض که بنده هم اشتباه می کنم، آیا نکات آقای مدرسی یزدی هم اشتباه است؟! موفق باشید
      0 0 • پاسخ دادن
  • سید محمد
    • ۱۳۹۵/۱۱/۱۱ در ۲۲:۲۴
    باسلام وقتی حکومت اسلامی برقرار می شود وظیفه دارد مطابق دستورولایت فقیه همه جارا برای آموختن علم آماده کند وچنانچه باید استاد از کشوری دیگر دعوت نماید لازم است اقدام نماید نا هیچ کس به گناه نزدیک نشود ولایت فقیه را تقویت نمایید تا کشورتان آسیب نبیند امام همینی (ره) یاعلی مدد.
    0 0 • پاسخ دادن
  • خخخخخ
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۰۱:۴۱
    ببین ما ترسو نیستیم ولی حرمت مرجع تقلید رو داریم بلدم هستیم نقد کنیم فک نکن فقط خودت بلدی
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۰۲:۰۹
      سؤال پرسیدن درباره ی فتوای یک مرجع تقلید که معصوم نیست و امکان خطا دارد آیا به معنای هتک حرمت است ؟!
      0 0 • پاسخ دادن
  • خخخخخ
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۰۱:۴۰
    اینم جوابت آقای مثلاباسواد: گاه پرسیده می‌شود که اگر حضور در همان مراکز آموزشی، مشروط به ارتکاب خلاف‌های روشن دیگر و یا تبری از قرآن و یا نبوت باشد، آیا حضرت آیت‌الله باز هم چنین مجوزی را صادر می‌کنند؟ به عبارتی گستره این تجویز تا کجاست؟ و ضرورت‌ها تا کجا می‌تواند احکام اولیه اسلام را مورد تاثیر قرار دهد ؟ پاسخ آن است که در فروض بالا حتما ایشان اجازه نمی‌دهند و ضرورت تحصیل را تا آنجا نمی‌دانند که عفت و پاکدامنی دختران آسیب ببیند و یا منجر به انکار ـ حتی ظاهری ـ قرآن و نبوت شود... بنابراین، نمی‌توان با صدور مجوز تنها برای رفع حجاب برای تحصیل آن هم در موارد بسیار ضروری توسط معظم له، این حکم را به سایر موارد تسری داد و آن را دستمایه‌ای برای هیاهو و جنجال آفرینی کرد. تشخیص اهم و مهم بر عهده فقیه است که هر موضوع تازه ای باید در معرض استفتای جدید قرار گیرد.
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۵ در ۰۲:۰۹
      برادر عزیز جناب خخخخخخ، متن کامل این بخش کوتاه از مطلب تقریبا طولانی یکی از شاگردان آیت الله مکارم شیرازی را در سایت ایشان خواندم. هیاهو و جنجال آفرینی هم انجام نشده است؛ سؤالاتی واضح و روشن در ذهن حقیر وجود دارد که حتی با خواندن متن این شاگرد عزیز آقای مکارم هم سؤالات هنوز حل نشده اند. چون اصل مسئله هنوز باقی است که طبق چه ادله ای حتی برای بومیان مسلمان کشورهای خارجی، ضرورت و اضطرار ترک حجاب برای تحصیل در دانشگاه تشخیص داده شده است؟
      0 0 • پاسخ دادن
  • مار 2
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۰ در ۲۳:۳۵
    بارکلا جدیدا فتوا هم می دهید ؟
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۱ در ۱۲:۵۵
      شما جدیدا مدافع مرجعیت شده اید ؟! :)
      0 0 • پاسخ دادن
  • سما
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۱ در ۱۳:۲۴
    سلام این فتوای آقای مکارم جدید هست؟ من الان از شما می شنوم! واقعا که بعضی از مراجع (!) گاهی با فتواهاشون درافشانی می کنند. در بین مراجع وقتی سر موضوعی مثل این، فتوای یکی با دیگران اینقدر تفاوت فاحش داره و البته با نص صریح قرآن در تضاده، خود مراجع نمیان با مباحثه و استدلال بگن فلانی این به اصطلاح فتوایی که دادی درست نیست و ایراد داره؟ هرکی عنوان مرجع تقلید گرفت هر فتوایی میده و بقیه باهاش کاری ندارن؟ «حجاب رو در حد ضرورت بردارید» یعنی چی؟!!!! حدش کجاست اونوقت؟! زنان مسلمان خارجی به خاطر حجاب از دانشگاههاشون اخراج میشن خونه نشین میشن اونوقت ایشون به زنان مسلمان یک کشور اسلامی میگن در حد ضرورت حجاب رو بردارید!
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۱ در ۱۹:۰۹
      سلام علیکم بله. فتوای جدید هست! بنده که هر چقدر فکر کردم و پرسیدم به نتیجه ای نرسیدم که بتونه مشکل این فتوا رو حل کنه. چون به طور واضح هم با قواعد فقهی در تضاد هست و اصلا انطباق نداره و هم با دستور صریح قرآن و سنّت. مراجع هم معمولا به هم تذکر نمیدن درباره ی فتواهایی که صادر میشه. چون هر فقیهی، دیگری رو صاحبنظر می دونه. ما همین قدرش هم که نقد کردیم مورد هجوم دوست و غریبه قرار گرفتیم که فلانی مرجع هست و عمرش رو پای دین گذاشته و ... در حالی که اینها هیچ استدلالی بر درستی فتوا نیست. آیت الله مکارم و سایر مراجع تاج سر ما! اما وقتی اشکالی وجود داشته باشه باید بیان کرد. صحبت شما واقعیت داره و متأسفانه در زمانه ای که همه به دنبال کلاه شرعی پیدا کردن برای عدم رعایت حجاب هستند این فتوا بسیار مورد سوء استفاده قرار خواهد گرفت! رسانه های خارجی و دلباختگان فرهنگ غربی اونقدر از این فتوا ذوق زده هستند که آدم حرصش می گیره از صاحب فتوا!
      0 0 • پاسخ دادن
  • سما
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۱ در ۲۰:۳۳
    جالبه نوه های این صاحب فتوا هم پدربزرگ را قبول ندارند :‏)‏ همکلاسی خواهرم بودن‏!‏
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۳ در ۰۱:۱۴
      بسیار جالبه :)
      0 0 • پاسخ دادن
  • سما
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۱ در ۲۲:۴۲
    همین الان شبکه افق داشت یه برنامه پخش می‌کرد به اسم «زندگی در جنگی تمام شده یا نشده» موضوعش درباره دختران محجبه‌ای بود که در ترکیه اجازه تحصیل در دانشگاه نداشتند و برای درس خوندن به کشور بوسنی رفته بودند. یکیشون می‌گفت «دوری از خانواده و تحصیل در یک کشور غریب به قدری سخت بود که گاهی به خودم می‌گفتم بهتر نبود حجابم رو برمی‌داشتم و همون‌جا درس می‌خوندم؟ من آدم قوی نیستم، طاقت دوری و سختی ندارم، ولی آخرش به این نتیجه می‌رسم که حجاب همیشه انتخاب منه!» اونوقت یکی میاد تو ایران همچین فتوایی میده، ای خدا! ما رو از جمیع فتنه ها و بلاهای آخرالزمانی نجات بده.
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۳ در ۰۱:۱۶
      خدا رو شکر آیت الله مدرسی حجت رو تمام کردند که فتوا اشتباه هست.
      0 0 • پاسخ دادن
  • خخخخخ
    • ۱۳۹۵/۰۴/۲۰ در ۱۹:۳۰
    دمت گرم دیگه زدی تو خط نقد مراجع تقلید فردام لابد رهبرو نقد می کنی بعدشم پیغمبرو بعدشم خود خدا خخخخخ پوشکتو عوض کردی ؟
    0 0 • پاسخ دادن
    • MaSouD • نویسنده
      • ۱۳۹۵/۰۴/۲۰ در ۱۹:۳۳
      نقد هیچ کس خطا نیست. تنها کسانی که خودشان می ترسند دیگران را هم ترسو حساب می کنند! شما می ترسید نقد کنید یا دانش نقد کردن ندارید، اما بنده دانش نقد دارم و اگر نکته ای ببینم که قابل نقد باشد - از هر کسی - و نوشتن نقد و انتشار آن هم مفید باشد، حتما این کار را می کنم. در این راه هم به لجن پراکنی شما اهمیت نمی دهم «الیه یصعد الکلم الطیب و العمل الصالح یرفعه». یاحق
      0 0 • پاسخ دادن
      • م
        • ۱۳۹۵/۱۰/۲۱ در ۱۵:۲۵
        سلام .خدا خیرتان دهد . بنده هم در  زمان صدور این فتوا نظرم را در سایت رسمی ایشان نوشتم که چنین ضرورتی احساس نمیشه و دلیل بر کنار گذاشتن حجاب نیست اما پاسخی داده نشد . منم خیلی متاسف از چنین بی دقتی که در بیان حکم انجام دادند . انشالله خداوند ما را از فتنه های آخر الزمان حفظ کند .
        0 0
      • MaSouD • نویسنده
        • ۱۳۹۵/۱۰/۲۲ در ۰۰:۲۵
        سلام علیکم سلامت باشید ان شاء الله بله متأسفانه در این حکم اشتباه عمیقی رخ داده است؛ هر چند توجیهات مختلفی برای آن بیان شده اما هیچ کدام رفع اشکال نمی کند. اخیرا هم ایشان دوباره دست بر مسئله ای گذاشته اند و درباره ی آن فتوا داده اند در حالی که باز هم در آن مورد فقیه حق ورود و تعیین مصداق ندارد. ان شاء الله در روزهای آینده به آن خواهم پرداخت. آمین
        0 0

منو اصلی

  • خانه
  • مشخصات، تحصیلات و …
  • تماس با من(سؤال، شبهه و …)
  • صداسازی و فنّ بیان
  • اینستاگرام

تصویری

  • تدریس، نگرش، کاوش در مدرسه
  • “تربیتِ” حوزه علمیه چگونه است؟
  • بازگشت دوباره به “تروییکا” (۳)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۲)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۱)
  • ابتذال سیاست دقیقا به چه معناست؟

لینک دوستان

  • مرکز فرهنگ و معارف قرآن
  • کتابخانه دیجیتال نور
  • پاسخ گویی به شبهات
  • مؤسسه حکمت و فلسفه
  • مرکز دایره المعارف اسلامی
  • پایگاه جریان شناسی دیدبان
  • مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر
  • رصد فکر
  • علامه مصباح یزدی
  • وحید یامین پور
  • قاسم صفایی نژاد
  • روح الله مؤمن نسب
  • حجه الإسلام زائری
  • دکتر حسین سوزنچی
  • سیاسی
  • اخلاقی
  • ابتذال سیاست دقیقا به چه معناست؟
  • چگونه با گذشت ۴۰ سال، جوان بمانیم؟
  • واکنش های سخت روحانی به نقض برجام!
  • تناقض اصلاحات؛ ژست اصولگرایان!
  • یک چند کلمه ی ساده!
  • میرحسین موسوی و یک خانه اعیانی!
آرشیو
  • سؤال: چرا خداوند درباره ی آفرینشم از من سؤال نکرد؟
  • خدای من؛ خدای تو؛ خدای ما…
  • امام حسن (ع) چرا صلح کرد؟
  • غُصه ی جدید الإسلام ها!
  • دلتنگ ماه رمضان می شویم…
  • شبهه: اگر یاد خدا نباشد کعبه به چه درد می خورد؟
آرشیو
  • نقد و نظر
  • اجتماعی تربیتی
  • “تربیتِ” حوزه علمیه چگونه است؟
  • نقد سخنرانی های آقامیری (۱)
  • کج فهمی های یک نایب اول!
  • خدای من؛ خدای تو؛ خدای ما…
  • وقتی «قم» ساکت است…!
  • تأملی در فتوای ترک حجاب آیت الله مکارم شیرازی
آرشیو
  • تدریس، نگرش، کاوش در مدرسه
  • یک نکته از این معنی؛ فاضـــلابِ آمَدنیـــوز!
  • بلاهای اجتماعی تلگرامـ!
  • از رنجی که آموزگاران می برند!
  • ولگردهای مجازی!
  • چگونه کتابخوان شویم ؟
آرشیو
  • تحلیل و بررسی
  • شبهات
  • بازگشت دوباره به “تروییکا” (۳)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۲)
  • از “تروییکا” تا “کدخدا” … (۱)
  • قصه هایِ یک روحانیِ خسته!
  • بلاهای اجتماعی تلگرامـ!
  • امام حسن (ع) چرا صلح کرد؟
آرشیو
  • پاسخی جامع به «آنچه درباره ی علی نشنیده ایم» (۲)
  • پاسخی جامع به «آنچه درباره ی علی نشنیده ایم» (۱)
  • سؤال: چرا خداوند درباره ی آفرینشم از من سؤال نکرد؟
  • شبهه: صحبت های زیبای یک بانو درباره حجاب!
  • شبهه: آیت الله طالقانی و حجاب اجباری!
  • شبهه: گردن زدن مرد کور توسط مالک اشتر!
آرشیو
  • قرآن و حدیث
  • متفرقه
  • سؤال: چرا خداوند درباره ی آفرینشم از من سؤال نکرد؟
  • شبهه: نزول دفعی قرآن با نسخ آیات قابل جمع نیست!
  • گفتمان فلسفه اسلامی (۳)
  • گفتمان فلسفه اسلامی (۲)
  • گفتمان فلسفه اسلامی (۱)
آرشیو
  • ۶ وزیر در Clash Of Clans !
  • ۷۰ ضربه شلاق برای مطالبه حقوق!!
  • پاورپوینت درس «دانش خانواده و جمعیت»
  • منابع ارشد «علوم قرآن و حدیث»
  • دیدار با رهبری و یک نکته!
  • العاقل یکفیه الإشاره…
آرشیو
طراحی سایت :